Totalrenovera lägenhet i Stockholm: en komplett guide

23 januari 2024 Lotta Alberius

editorial

Att renovera kan vara ett enormt projekt som inte bara ökar värdet på din lägenhet utan även kan ge ditt hem ett helt nytt liv. I den här artikeln guidar vi dig genom processen av att totalrenovera din lägenhet i Stockholm och ger dig de viktigaste punkterna att tänka på från start till slut.

Varför totalrenovera i Stockholm?

Stockholm är känd för sin blandning av gammalt och nytt, där historiska byggnader möter modern design. Att totalrenovera lägenheter i denna stad är inte bara en trend utan ofta en nödvändighet för att underhålla och modernisera bostäder. En totalrenovering kan innebära allt från att byta ut köksinredning och badrumsinstallationer till att riva väggar och bygga om hela planlösningar. För dig som äger en lägenhet i Stockholm och vill förnya ditt hem eller öka dess marknadsvärde kan en totalrenovering vara vägen att gå.

Planering och budget

Innan du börjar totalrenovera din lägenhet är det viktigt att noggrant planera projektet. Det handlar om att identifiera vilka förändringar som ska göras, vilka material som behövs, och inte minst, hur mycket det kommer att kosta.

Att tänka på vid planering:

 • Skaffa en tydlig överblick av alla rum som behöver renoveras.
 • Bestäm vilken stil och vilka material som ska användas.
 • Få en realistisk uppskattning av tiden som behövs för renoveringen.
 • Kontrollera om några tillstånd behövs från bostadsrättsföreningen eller kommunala myndigheter.

Budgetråd:

 • Sätt en övre budgetgräns och håll dig till den.
 • Glöm inte att inkludera en buffert för oförutsedda utgifter.
 • Få offerter från olika entreprenörer för att hitta det bästa priset.

Välj rätt entreprenör

När du väl har en plan och budget är nästa steg att hitta rätt entreprenörer för jobbet. I Stockholm finns det gott om byggfirmor och entreprenörer specialiserade på renoveringar, men att välja rätt kan vara skillnaden mellan framgång och katastrof.

Viktiga aspekter att beakta:

 • Kolla upp referenser och tidigare utförda projekt.
 • Se till att entreprenören har rätt licenser och försäkringar.
 • Diskutera och beskriv dina förväntningar noggrant för att undvika missförstånd.

Renoveringsprocessen

Renoveringen av din lägenhet kommer att genomgå flera faser, från rivning till slutbesiktning. Det är viktigt att du är beredd på den påfrestning detta kan innebära på din vardag.

totalrenovera lägenhet i Stockholm

Steg för steg:

 • Rivning och förberedelse
  Detta innebär ofta buller och damm, men är ett nödvändigt steg för att skapa en bra grund för din renovering.
 • Ombyggnad och installation
  Eventuella strukturella förändringar görs, nya installationer dras och väggar byggs.
 • Ytbehandling
  Detta innefattar allt från målning och tapetsering till läggning av golv och montering av lister.
 • Inredning och finjusteringar
  Det slutliga steget där kök, badrum och andra delar får sina inredningsdetaljer på plats.

Kom ihåg att även efter att det största arbetet är klart kan det finnas mindre justeringar och tillägg som behöver göras.

Avslutning

Totalrenovera lägenhet i Stockholm är både en investering i ditt hem och din livskvalitet. Det är en process full av beslut, från designval till valet av rätt entreprenörer. Genom noggrann planering, realistisk budgetering och genom att välja kunniga och erfarna entreprenörer kommer din renovering att utmynna i ett hem att trivas och växa i.

Efter en lyckad renovering kan du koordinera den sista poleringen med yrkesverksamma som Precision VVS (https://precisionvvs.se/), vilka kan hjälpa dig med det praktiska arbetet kring din VVS-installation. Professionell hjälp är ovärderlig när det handlar om de där viktiga detaljerna som gör ditt nya hem både snyggt och funktionellt.

Att totalrenovera en lägenhet är en stor åtagande, men med rätt partner vid din sida kan även det mest omfattande projektet bli en positiv och belönande erfarenhet. Lycka till med ditt renoveringsprojekt i Stockholm!

Fler nyheter