Bygga pool i Stockholm – En guide till din dröm

22 januari 2024 Karl Lindgren

editorial

Att bygga en pool är många Stockholmares dröm, speciellt under de varma sommarmånaderna. En egen pool ger ett lyft för både hemmet och livskvaliteten och ger möjlighet till avkoppling, motion och social samvaro. I den här artikeln kommer vi att guida dig genom processen att bygga en pool i regionen Stockholm och ge dig tips på hur du kan förverkliga din pool-dröm.

Planering och förberedelser

Innan du påbörjar byggprojektet är det viktigt att göra en grundlig research och planering. Det finns en mängd olika pooltyper att välja mellan – ovanjordspooler, nedgrävda pooler, infinity-pooler, och spa-pooler är bara några exempel. Varje typ har sina egna fördelar och begränsningar när det gäller kostnader, byggtid och utformning. Även materialval såsom betong, glasfiber eller liners är viktiga att beakta.

Det är också centralt att kontrollera gällande byggnadsregler och ta reda på om du behöver någon form av bygglov för din pool. I Stockholms län kan reglerna variera beroende på kommun och om poolen påverkar områdets karaktär eller grannars förhållanden.

När du har en klar bild av vad du vill ha och vilka regelverk som gäller är det dags att leta efter en kvalificerad entreprenör. Att välja rätt byggpartner är avgörande för att pool-byggprojektet ska lyckas. Be om offert från flera olika företag, kontrollera referenser och kolla upp om företaget är anslutet till någon branschorganisation.

Byggprocessen

Lyckade poolprojekt börjar med ordentligt förarbete. Marken där poolen ska ligga behöver förstärkas och göras plan. Detta kan involvera grävning och bortforsling av massor, samt anläggning av ett stabilt underlag. Det är även under detta skede som eventuell installation av el och vatten ska planeras.

Efter markarbetena kan själva poolen börja ta form. Ramar byggs upp och materialvalen får sin betydelse för konstruktionens stabilitet och hållbarhet. Om du valt en betongpool krävs omfattande gjutningsarbeten medan en glasfiberpool ofta levereras i ett stycke och sänks ner i marken.

En vital del av poolbygget är den tekniska lösningen. Pumpar, filter, uppvärmning och reningssystem behöver installeras och fungera ihop på ett effektivt sätt. Energisnåla och miljövänliga alternativ finns tillgängliga och kan vara ett klokt val i det långa loppet för din pool i Stockholm.

Sista steget i byggprocessen innebär att all finjustering görs. Poolområdet bör göras trivsamt med rätt beläggning eller plattsättning runt om. Det är även nu du kan lägga till tillbehör som belysning, en pooltak, poolskydd, samt landskapsdesign för att skapa en total upplevelse.

bygga pool stockholm

Underhåll och skötsel

Efter att poolen är installerad är det viktigt att ha en plan för underhåll och skötsel. Den löpande rengöringen av poolen är vital för att behålla en fräsch badmiljö. Det inkluderar skötsel av vattenkvalitet och pH-balans, samt rengöring av filter och ytor.

Stockholm har en klimat med kalla vintrar, vilket kräver extra förberedelser för att skydda din pool under den kalla säsongen. Det är viktigt att ta hand om poolen ordentligt för att undvika skador orsakade av is och frost.

Drömmer du om eget poolparadis?

Har du en dröm om att bygga pool Stockholm? Det är både ett stort engagemang och en spännande resa. Men du behöver inte gå igenom den ensam. Kontakta SVE bygg, en pålitlig och erfaren byggpartner som kan hjälpa dig från idé till första simtaget i din nya pool. Med expertis och förståelse för lokala förhållanden kan de guida dig genom hela processen för att säkerställa att din pool blir precis som du önskar. Ta steget idag och börja planera för sommarens bästa investering!

Fler nyheter